CASA MARIA
Marrakech2 1Marrakech2 2

Маракеш за начинаещи

(Част трета: Дворецът Bahia)

Текст Мария Гальова-ДжуроваСнимки личен архив

Задължителна дестинация за посетителите на Маракеш, дворецът Bahia е образец на мароканската и ислямската архитектура. Наречен Bahia („блясък“ на арабски) заради великолепието и внушителността си, той е считан за една от най-представителните сгради на своето време.

За съжаление, днес палатът е загубил част от своето лустро – цветовете на фасадите са поизбледнели, а от причудливите марокански мозайки тук таме липсват керамични късчета. В обширните вътрешни дворове сноват майстори, а работните скелета са истинско предизвикателство за търсачите на перфектния Insta кадър.

Marrakech2 3Marrakech2 4

Но дори от пукнатините в мазилката на Bahia Palace лъха поезия. Бляскавата история на двореца започва през далечната 1859 г. по поръчка на великия везир Си Муса (човек с изключително скромен произход – от семейство на роби, той достига до най-високата длъжност в страната благодарение на своя ум и находчивост). Впоследствие, неговият син Си Ба Ахмед ибн Муса наследява не само палата, но и поста на баща си. Воден от желанието да настани своите четири съпруги и 24 наложници, между 1894 г. и 1900 г. той се впуска в грандиозен ремонт на двореца, при който площта на сградата е значително увеличена, а декоративната украса достига своя апогей.

Marrakech2 5

Със своите 1500 кв. м. площ и настилка от италиански карарски мрамор, Cour d'Honneur е безспорен акцент в архитектурата на двореца.

От архитектурна гледна точка Bahia Palace представлява типична ислямска постройка – лабиринт от помещения и пространства, които се преливат едно в друго и дефинират няколко различни по големина и функция вътрешни дворове. Един от тях (този около помещенията на господарския харем) е приютил разкошна градина.

Но дворецът е атрактивен най-вече със своята орнаментика. В стените му са издълбани надписи на арабски, сложни геометрични шарки, арабески и мукарни (орнаментиран свод в ислямската архитектура). Забележителни са и таваните от кедрово дърво, изписани с флорални мотиви, както и покритите с дърворезба навеси на главните порти. Подът е застлан с карарски мрамор и причудливи мозайки с плочки zellij, а прозорците пречупват светлината през красиви цветни витражи.

Marrakech2 6Marrakech2 7
#Morocco#Marrakech#bahiapalace#travel#borntotravel#travelguide