CASA MARIA
Tanneries1Tanneries2

Маракеш за начинаещи

(Част втора: Кварталът на кожарите)

Текст Мария Гальова-ДжуроваСнимки личен архив

Отправяме се към кожарския квартал на Маракеш. Мони категорично отказва да участва в това приключение – гледал бил филм по National Geographic за мястото и нямало нужда да ходи... След известни уговорки (граничещи със заплахи от рода „ти ще ме помолиш за нещо“) успявам да навия my second best бодигард – Алекс – да ме придружи. Мятаме се на един тук-тук и след двайсетина минути екстремно маневриране из тесните алеи на медината се озоваваме в северозападната част на стария град, където се намира квартала на кожарите.

Tanneries3

Познаваме го по миризмата, която е толкова остра, че тайно пускам сълза. На ясно съм, че няма да минем без „услужлив“ гид и, колкото и да мразя подобни схеми за припечелване на някой друг дирхам, доброволно се предавам в ръцете на висок и слаб веселяк на име Мохамед. Той тиква по китка мента под носовете ни с цел да предпази изнеженото ни туристическо обоняние от отвратителната миризма, която витае във въздуха. Английският му е лош и само от време на време долавям по някоя дума – нещо за берберите, за различните видове кожа (между които и камилска), за самия процес на обработка. Успявам да схвана, че прясно одраните кожи първо се държат във вани, пълни със смес, чиято основна съставка са гълъбови курешки, след което киснат в негасена вар и накрая дълго се мият с чиста вода. Всичко това отнема седмици и е свързано с тежък физически труд. На финала кожите се оцветяват (за съжаление, изкуствени оцветители са заменили натуралните багрила като шафран и къна) и отново се сушат.

Tanneries4Tanneries5

Краят на нашата обиколка съвсем „естествено“ завършва в магазин за кожени изделия. По думите на Мохамед – да подкрепим кожарския кооператив... Това откровено изнудване ми идва в повече и самоотвержено оборвам всички доводи на продавача за абсолютната наложителност да си тръгнем от дюкяна с кожен пуф за спомен от Мароко. Цялата транзакция завършва с бакшиш от 50 дирхама (5 евро) в ръцете на Мохамед и с чувство на облекчение се качваме в нашия тук-тук, за да изтрием спомена от смрадта в сянката на прохладния вътрешен двор на риада, в който сме отседнали.

Tanneries6Tanneries7

To be continued...

#Morocco#Marrakech#Marrakechtanneries#tanneries#leather#crafts#travel#borntotravel#travelguide