CASA MARIA
VerticalVertical2

Брънч за вещици

(Ръководство по практична магия за феновете на Halloween)

Текст Мария Гальова-ДжуровСнимки Ели Цонова, Елица Бехар и Радостина Ганева

Обичам Halloween, прегърнах го силно през своите roaring 20s, които прекарах в Щатите, и оттогава не съм го изпускала от обятията си. За мен той е преди всичко празник на сетивата – прекрасен повод да се позабавляваш, да развихриш фантазията си и ако не искаш да си поредната секси медицинска сестра – да го приемеш като креативно предизвикателство.

Vertical3Vertical4

Миналата година в партньорство с Fashion Days отворих дома си виртуално и показах какво съм сътворила за нощта на Вси светии – моят прочит на класическата scary night декорация. Този път обаче подходих различно...

Предизвикателството дойде от Яна от OURHOOD Home с поканата да декорирам тяхното пространство за малко женско събиране, симпатично наречено Witches Brunch. Дори не се замислих – плеснах с ръце и запретнах ръкави. След бърз оглед на мястото, обратно у дома се зарових в огромния кашон с надпис „Halloween“. В него съхранявам страховита купчина аксесоари, натрупана през годините, с която най-вероятно мога да се справя с украсата на замъка на Дракула – черепи, опръскани с „кръв“ свещи, прилепи, паяжини, маски... След известно колебание прибрах всичко обратно в кутията и реших да подходя към задачата по-нестандартно – буквално out of the box.

Vertical5Vertical6

Идеята на ОURHOOD Home е да представя автори, които чрез устойчеви практики създават предмети за дома от естествени материали. На почит са уютът и топлината, приглушената цветова гама, органичните форми и натуралните елементи, затова и моята концепция се разви в същия дух.

Стъпка 1: THE BASICS
Храната като споделено преживяване е в центъра на всяко подобно събитие и затова първо обръщам внимание на менюто и подходящите за него съдове и прибори. За нашия брънч избрахме finger foods – идеална компания за вино и вещици, и тематична торта (запазена територия на Радостина от Life Bites). От намаленията в Zara Home в края на лятото се бях сдобила с осем великолепни десертни чинии, обагрени в цветовете на есента, които заедно с посребрените винтидж прибори за хранене – семейна реликва на Яна, и любимите ми бродирани ленени салфетки, съставиха основните (функционални) елементи за масата. Към тях за разкош прибавих подложни чинии от патиниран метал, посребрени свещници и няколко стари аптекарски шишета в кафеникавата гама.

Horizontal

Стъпка 2: THE CENTERPIECE
В безспорния king of the table или акцента, около който се развива композицията на цялата маса, се превърна един патиниран метален поднос – върху него изградих инсталация, наподобяваща горска торта от мъх, сухи дървесни гъби, пера и любим мой елемент – driftwood (дърво, изгладено от стихиите на природата). В тази приказна компилация вплетох и истински череп с рога – подарък от приятел ловджия и... о, богове, нашият centerpiece стана за чудо и приказ!

Vertical7Vertical8

Стъпка 3: FINAL TOUCHES
Вместо покривка разхвърлих небрежно по масата още парчета driftwood, няколко миниатюрни оранжеви тикви за цвят и изсушени (почти мумифицирани) пъпки от лотус – резултат от последното ми ходене до цветния пазар и от факта, че забравих да сложа вода във вазата, в която ги аранжирах след това.

Horizontal2

Стъпка 4: THE FOOD
Виртузоният магьосник в кухнята както винаги бе Радостина, която преобрази едно типично плато с хапки за вино в достойно за брънч на вещици пиршество, включващо оформени като ковчези парчета сирене бри и мини метлички от солети и гауда. Пиронът в хелоуинското й меню бе страхотна шоколадова торта, декорирана с паяци от трюфел.

Vertical9Vertical10

Стъпка 5: THE COSTUMES
Момичетата бяха заложили на дрескод urban witches и наистина изглеждаха като модерни вещици от Истуик, играещи разпалено Dixit (финалът на нашата сбирка) на масата си за магии. Заради объркване с перуките моят вещерски костюм се видоизмени и се появих като таргариенска принцеса, която може да запали свещите на масата (или някоя цигара) с едно прошепнато „джакарис“. В крайна сметка, независимо как се бяхме маскирали, веселият дух на Halloween беше с нас и всички бяхме наясно, че „there's a little witch in all of us.“

P.S. Ако все пак предпочитате класиката за Halloween, тук може да видите как изглежда колаборацията ми с Fashion Days.

#Halloween#Halloween decoration#Halloween decor#Halloween inspiration#DIY#DIY decoration#Halloween food