CASA MARIA
Flowers 1Flowers 2

I can buy myself flowers…

Текст Мария Гальова-ДжуроваСнимки Надя Джамбазова

Когато преди няколко седмици Радина (една от най-готините мацки, с които съм работила ever) ми звънна с идеята да се запишем на цветна терапия, ми трябваха точно две минути, за да се съглася. Междувременно, по закона на Мърфи, работните и семейни ангажименти се стовариха със смазваща сила върху и без това хаотичното ми ежедневие, и в деня на самото събитие единствено мисълта, че ще е тъпо да вържа тенекия на Ради ме движи в „цветната“ посока… Всичко това обаче се изпарява в момента, в който прекрачвам прага на OurHood.

Flowers 3Flowers 4

Пространството е преобразено и напомня на тайна градина, в която пролетта сякаш никога не си е тръгвала. Посреща ме главозамайваща феерия от цветни ухания и нежни нюанси на познати и непознати цветя, които избуяват буквално отвсякъде. Мигновено се пренасям в една по-добра и определено по-красива паралелна реалност. Всъщност точно това е и целта на Хриси – нашето цветно гуру и организатор на тази ароматна авантюра – с помощта на цветята, макар и за кратко време, да ни инжектира с доза щастие и покой.

Flowers 5Flowers 6

„Съвсем целенасочено наричам тези събития цветна терапия – споделя тя, когато с грейнали очи се нареждаме около работната маса. – За мен това е алтернативна медитация, начин да се отпуснеш, да избягаш от забързаното градско ежедневие и да се потопиш в един различен свят, където царуват естествената хармония и красотата. Практическите знания, с които ще си тръгнете оттук, са по-скоро бонус отколкото основна цел на тези занятия.“

Flowers 7Flowers 8

И наистина – под нейното ръководство потъваме сред изобилието от форми, цветове, венчелистчета, зеленина. Шумолят листа, скърцат ножици – забравяме за времето, за списъците със задачи, за света отвън и като истински ваятели се пресъздаваме в мини скулптури от цветя. Час и половина по-късно разглеждаме готовите аранжировки, които са толкова различни, колкото и хората наоколо. Осъзнавам, че изобщо не съм сещала за телефона си, a стресът е останал някъде далеч зад цветната завеса на днешния ден. Чаша розе и гурме десерт слагат финал на терапията. Тръгваме си, прегърнали собствените си творения – щастливи, малко горди и леко опиянени от цялото преживяване.

Flowers 9

PS: Какво научихме, докато бяхме телепортирани на планетата на цветята (правилата на Хриси):

За фундамент на букета използвай основа от кокоша тел вместо пиафлора. Цветарската гъба е незаменим помощник за по-нетрадиционни цветни аранжировки, при които съдовете са плоски или изобщо липсват. Нейното главно преимущество е способността й да задържа вода, което е витално за свежия вид на растенията. Като цяло обаче, тя не се препоръчва, ако целта ви е букетът да се запази свеж максимално дълго време, тъй като в нея стеблата загниват по-бързо. В такива случаи основата от кокоша тел е далеч по-практична. Едно от големите й предимства е фактът, че за разлика от цветарската гъба тя може да бъде използвана многократно.

Flowers 10

Подрежете правилно стеблата! В зависимост от вида стебло и влаголюбивостта на дадено растение краищата на дръжките се подрязват различно. Най-общо казано, твърдостеблените и влаголюбиви растения като роза, люляк и евкалипт се режат под максимален наклон с цел по-голяма площ, през която растението да “пие” вода. Желателно е дори леко да начукате края на дръжката за по-голям ефект. Цветята с по-меки или кухи стебла (лале, нарцис, калия, лютиче) се режат хоризонтално. Някои растения пият вода и през цветовета (хортензиите например), така че е препоръчително да ги потопите изцяло във вода преди да ги аранжирате. Има безброй други строго индивидуални за конкретни растения техники, като например лекото обгаряне на основата на стеблото на мака – един вид запечатване, чрез което цветът запазва своята свежест.

Отървете от излишните листа и клончета по стеблото. Правилото е: колкото по-малко, толкова по-добре. Less is more.

Flowers 11

Не прекалявайте с водата. Да напълниш вазата с вода почти до горе е категорична грешка. Потопените стебла започват да гният и колкото по-голяма част от тях е във водата, толкова по-бързо заминава букетът. Общо-взето правилото е да напълните с течност не повече от 1/3 от съда, в който ще аранжирате цветовете.

За трайността на всяка аранжировка е необходимо да се полагат ежедневни грижи. Водата се сменя всеки ден, а стеблата се подрязват по няколко милиметра през максимум 2-3 дни.

Flowers 12Flowers 13
#icanbuymyselfflowers#flowerpower#flowertherapy#ourhoodhome#цветнатерапия