CASA MARIA
Oysters1Oysters2

История в половин черупка

Тестваме една легендарна рецепта за стриди, а за да се сдобием с тях, навъртаме няколко морски мили в компанията на приятели.

Текст Мария Гальова-Джурова и Анелия ДионисоваСнимки Лора Славова и личен архив

Скръц. Металното острие се забива между ръбатите черупки и с усилие ги разделя на две. Капка лимон и ето я – нейно величество стридата потрепва в пълния си блясък. Тази морска ваканция сме усвоили техниката почти до съвършенство. С компанията сме на вълна стриди, но решаваме да разнообразим менюто, като ги приготвим в стил Рокфелер.

Историята на рецептата тръгва от Ню Орлиънс в далечната 1889 г., когато поради недостиг на любимия местен деликатес охлюви предприемчив собственик на ресторант решава да ги замести със стриди. Ястието се получава с толкова наситен и изобилен вкус, че според легендата, опитвайки го за първи път, създателят му възкликва: „Богат е като Рокфелер!“ И името остава в кулинарните хроники. По онова време петролният магнат Джон Д. Рокфелер е най-заможният човек в света. Цветът на блюдото също допълва асоциацията – топингът е зелен точно като доларите в бездънните сметки на американския милиардер.

Oysters3

И тъй като Рокфелер заслужава най-доброто, се отправяме към рибарското селище на Кранево, където се намира единствена стридена ферма в България – „Кранеа“. Собствениците й Коста и Петър Петрови, изпечени от солта и слънцето морски вълци, отглеждат в открити води един от най-разпространените видове двучерупчесто – Crassotrea Gigas. Добре подхранени от силните подводни течения на Черно море, тези космополити са по-едри, по-вкусни и по-ароматни отколкото на много други места.

Oysters4

„Когато ги опитваш, сякаш целуваш русалка“, ни подхвърлят Петър и Коста. От първа ръка вече знаем, че стридите им са наистина с божествен вкус, както и с гигантски размери по стридения златен стандарт. По препоръка на главния готвач на любимия ни El Balkon Del Mundo избираме по-дребни екземпляри, защото основният проблем на черноморския деликатес е безкрайно твърдата и трудна за отваряне черупка. Тръгваме си триумфално с 30 броя и се залавяме за работа. Ножът отново излиза на сцената, както и необходимите продукти:

Oysters5Oysters6

Стриди
3 средно големи скилидки чесън
3-4 стръка зелен лук
Шепа магданоз
Две шепи спанак
Шепа кресон (мистична зелена подправка, която се използва навред из Франция, но не откриваме на местна почва)
200 гр. масло
Семе от копър
Сол
Черен пепер
Пармезан
Галета
Лют сос Tabasco
Pastis или Pernod

Oysters7Oysters8

Приготвяне:
Стридите се отварят внимателно с нож за стриди и предпазна ръкавица (става и с кърпа). Ядката се отлепя от черупката, течността се излива. Нареждат се върху тава, покрита с едра морска сол. В блендер се поставят трите скилидки чесън. Нарязват се на ситно, след което към тях се добавят зеленият лук, спанакът, магданозът и кресонът. Получената смес се вади от уреда и вътре се слага маслото, 150 гр галета, 1 ч. л. семе от копър, сол, черен пепер, две капачки Pastis или Pernod и 1 ч. л. Tabasco. Разбива се. Добавя се и зелената пихтиена маса :)))) и отново натискаме блендера на макс. След това слагаме по лъжица от сместа във всяка стрида. Поръсваме с пармезан и сме готови да печем в предварително загрята на макс фурна. Печенето продължава 4-5 минути или докато придобият лек „загар“. Voila!

Oysters9Oysters10

P.S. Бутилка изстудено пенливо е най-добрата компания за Рокфелер. Това е препоръката на кулинарните гурута. Ако нямате под ръка, шабли или друго сухо вино също подхождат на богатия вкус на стридите.

#Oysters#Foodies#Foodlovers#Art de la table#Black Sea Oysters#Recipe#Seafood