CASA MARIA
SeafoodSeafood 2

Моето морско семейство и други животни

Казват, че решението на всички проблеми е солената вода: пот, сълзи или море. И докато напълно споделям това верую, съм свела моята лична формула за щастие до морска храна, пенливо вино и добри приятели.

Текст Мария Гальова-ДжуроваСнимки Радина Ганчева

У дома морската храна е на особена почит. Най-вероятно, защото и двамата със съпруга ми сме морски чеда, а както знаем – дори да си тръгнеш от морето, то не си тръгва от теб. Затова, когато главният редактор на НАШ ДОМ ме покани да участвам в юнския им брой с един набързо импровизиран кулинарен следобед, без много да мисля реших да споделя две изпитани и много любими морски рецепти, които са моя план Б, когато у дома се появят изненадващо гости. Всяка от тях сама по себе си е чудесна опция за лека вечеря или обяд, но комбинирани заедно се превръщат в почти сериозно двустепенно меню, с което може да овладеете и по-претенциозните около масата.

Seafood 3Seafood 4

Ако пък към тях се прибавят стриди и нещо пенливо за разкош – храненето съвсем естествено се превръща в малък празник.

Seafood 9Seafood 6

СЕВИЧЕ С ФИЛЕ ОТ ЛАВРАК
Продукти:
Филе от лаврак (AlexFish е най-сигурното място за прясна риба)
Чери домати
1-2 скилидки чесън
Червен лук
Авокадо
Лайм
Кориандър
Сол
Черен пипер

Начин на приготвяне: Най-трудната част от приготвянето на рецептата е отделянето на кожата от филето на рибата. Приключите ли с тази задача – внимателно прегледайте за костици и ги отстранете, ако има такива. Нарежете филето на малки кубчета. Смесете ги в купа заедно със ситно нарязания червен лук (не прекалявайте с лука, за да не доминира вкуса на севичето), чери домати и авокадо на кубчета, намачканите скилидки чесън. Прибавете сока от лайм. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Оставете в хладилник за минимум 20 минути, за да може рибата да се “сготви” в киселото от лайма и доматите. Преди сервиране добавете ситно нарязания кориандър.

Seafood 5Seafood 7Seafood 8Seafood 10

СПАГЕТИ ВОНГОЛЕ (ALLE VONGOLE)
Продукти:
Спагети
Миди Вонголе (гледам винаги да имам един пакет замразени под ръка)
Чери домати
3-4 скилидки чесън
Суха червена люта чушка (пеперончино)
Магданоз
Зехтин

Начин на приготвяне: Има много начини да спретнете едни спагети вонголе. Аз лично предпочитам да стартирам соса така, както диктува класическата рецепта за алио олио пеперончино – в дълбок тиган леко се запържва чесън (ситно нарязан) и суха люта червена чушка (също наситнена) в зехтин. Добавят се 5-6 чери доматчета (на четвъртинки), а след като поумекнат се слагат и размразените миди вонголе. Оставят се да покъкрят на средно силен котлон. Междувременно спагетите се варят ал денте. С перфектен тайминг, пастата и сосът са готови по едно и също време. Спагетите се прехвърлят в тигана при соса, добавят се един-два черпака от нишестената вода, в която сме ги варили и се оставят още 3-4 минути на котлона, за да поемат добре аромата на мидите. Сервират се гарнирани със ситно нарязан магданоз.

Bon Appetit!

#Seafood#Seafood recipe#Foodies#Good life#Ceviche