CASA MARIA
fashioneasters1fashioneasters2

Only for FashionEASTERS

(ramblings of a decor addict)

Текст Мария Гальова-ДжуроваСнимки Лора Славова

Когато миналата година Fashion Days ме поканиха да се включа в тяхната кампания за Великден, с чувство на дълбока самоирония отбелязах, че очевидно с времето от fashionista съм се превърнала във fashionEASTER...

Докато бях single & fabulous, ме познаваха като жената без кухня – no joke, предпочетох да инвестирам в гардеробна отколкото да обзаведа кухнята в дома ми. Близо година живях изцяло на take out и единственият кухненски уред в апартамента бе малък хладилник за вино. Затова пък всеки чифт обувки си имаше собствен пиедестал. Но с времето и промяната на статуса ми във family woman & mom, приоритетите се пренаредиха и ето ме днес – избирам ленени салфетки, а Великден е важна част от семейния ни календар. И въпреки че съм царица на салатите, пастата и всякакви безмесни манджи, агнешкото ми е още тъмна Индия. Затова и се старая да компенсирам с декорация и атмосфера.

fashioneasters3fashioneasters4

Никога не съм на 100% сигурна откъде ще ме връхлети вдъхновението. Снимка от Pinterest, новата колекция в IKEA, аранжимент на случайна витрина – понякога имам чувството, че мозъкът ми представлява rolodex, в който грижливо съхранявам визуални референции – за когато им дойде времето. Имам цели сюжети, които мечтая да пресътворя, и които сякаш започват да горят в мен с някой предмет-находка от дадена визия.

fashioneasters5fashioneasters6

Tъй като нямам нито мястото, нито финансовата възможност да притежавам стотиците различни трофеи, които харесвам, ето кратък списък на правилата, към които се стремя да се придържам в подготовката на декорацията:

Something new, something old, something borrowed, something blue. Този златен принцип е приложим и извън сватбения ритуал. Предметите, също като нас, носят своя заряд и няма нищо по-хубаво от семейна реликва или спомен от близък човек, които да станат част от вашия празник.

Подобно на гардероба ми, основната визия е класическа с акцент върху ефектните аксесоари. Инвестирайте в timeless форми и цветове, който винаги можете да разнообразите с някакъв цветен аксесоар, весeло намигване или неочакван елемент.

Материалите – порцелан, лен, памук, кристал или висококачествено стъкло, sterling silver. Пластмасата е OUT. Дървените елемeнти са IN.

Приборите за хранене – елемент, който може да осакати и най-скъпия и изискан table setting. Ако не можете да си позволите няколко различни комплекта, заложете на такъв с изчистен дизайн и качествена изработка. Играйте смело с дизайна при приборите за сервиране.

Хубавата ленена покривка в неутрален цвят e вечна. Лесно може да се разнообрази с подложки за хранене или платнени салфетки.

Също като дома, една маса ми се струва някак си тъжна без поне някоя клонка живо растение. Не е нужно да се правят натруфени цветни аранжименти (въпреки, че и те си имат своето място и време) – понякога стрък розмарин от градината е напълно достатъчен да съживи цялата визия.

И най-важното: не се притеснявайте да експериментирате! Все пак не организираме state dinners, едва ли някой протоколчик ще бъде смъртно обиден ако нещата не са съвсем по правилата на етикета. Chin-chin!

P.S. Тук можете да изгледате самото видео :)

#easter#easterdecoration#tablesetting#table#diy#homedecor#decoraddict#fashiondays